Etusivu » Tietoa » Maitohappobakteerien tehtävät

Maitohappobakteerien tehtävät

 

Maitohappobakteerit ovat luonnollinen osa kehon mikrobikantaa. Jokaisella meistä, niin ihmisillä kuin eläimilläkin on valmiiksi maitohappobakteereita suolistossaan. Ilman maitohappobakteereita suolisto ei pysty toimimaan normaalisti, joten niillä on erittäin tärkeä rooli elintoimintojen kannalta. Maitohappobakteerit yhdistetään usein akuutin ripulin hoitoon, mutta todellisuudessa ripuli on vain yksi monista oireista, jotka ovat peräisin maitohappobakteereiden epätasapainosta suolistossa.

Maitohappobakteerit eroavat muista bakteereista siten, että ne tuottavat maitohappoa. Maitohappo tasapainottaa kehon happamuutta eli pH:ta. Maitohappobakteerit valmistavat myös muun muassa aminohappoja, vitamiineja, vastustuskyvylle tärkeitä interferonia ja interleukiiniaja sekä stimuloivat vasta-aineiden määrää. Lisäksi ne pilkkovat ruokaa ja auttavat ravinteita kulkemaan oikeisiin paikkoihin kehossa. Maitohappobakteereilla on siis hyvin moninaisia ja tärkeitä tehtäviä.

Maitohappobakteereita on olemassa erilaisia kantoja. Kaikilla kannoilla on omanlaisensa ominaisuudet ja jokainen kanta tuottaa erilaisia aminohappoja, vitamiineja sekä eri määriä maitohappoa. Jokainen maitohappobakteeri viihtyy myös erityyppisessä ympäristössä eli happamuusasteessa.
Mikäli kehon pH muuttuu liian emäksiseksi tai happamaksi, maitohappobakteereiden elinympäristö muuttuu. Maitohappobakteerit pyrkivät luonnostaan etsimään suotuisaa kasvuympäristöä ja siksi ne saattavat pH:n muuttuessa ajautua vääriin paikkoihin. Tämä aiheuttaa epätasapainon mikrobikannoissa. Silloin hiivat ja muut bakteerit ottavat tilaa sieltä mistä maitohappobakteerit ovat lähteneet.

 

Seuraa somessa